Kotlet wieprzowy z fasolką szparagową, ziemniakami i pomidorami

Pyszne, długo marynowane mięso wieprzowe z dodatkiem warzyw to idealna propozycja na lunch, czy obiad. Z pewnością posmakuje każdemu. Nie wymaga dużo pracy i umiejętności - ale trzeba mieć na uwadze długi czas marynowania.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 kotlety wieprzowe
  • - 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • - 0,5 kg ziemniaków
  • - 250 g pomidorów koktajlowych

Marynata:

  • - 4 łyżki oleju
  • - 2 łyżki miodu
  • - 1 łyżka octu winnego
  • - 3 ząbki czosnku
  • - ½ łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.



Krok 2

Kotlety wieprzowe lekko rozbijamy tłuczkiem, a następnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc.



Krok 3

Następnego dnia wyjmujemy z lodówki kotlety. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Fasolkę i ziemniaki gotujemy na parze.



Krok 4

Kotlety wieprzowe smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej (tłuszcz z marynaty wystarczy) po 5 minut z każdej strony. Kotlety podajemy z ziemniakami, fasolką szparagową i pomidorkami koktajlowymi.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.