Zupa serowa z salami i grzankami

Wyborna zupa serowa na bazie sera cheddar z dodatkiem czosnku i salami. Pięknie się prezentuje i rewelacyjnie smakuje. Z powodzeniem możemy podać ją podczas ważnych uroczystości.

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Zupy, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g salami
  • 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • Grzanki

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie lekko obsmażamy na maśle. Salami kroimy na bardzo cienkie plasterki i dodajemy do czosnku.



Krok 2

Czosnek z salami zalewamy bulionem, przyprawiamy i dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy starty cheddar (zostawiamy trochę do dekoracji) i śmietankę Łaciatą wymieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy, aż ser się rozpuści.



Krok 3

Podajemy z grzankami i resztą startego sera.



Wskazówki

Do śmietanki Łaciatej i mąki dodajemy chochlę gorącej zupy, mieszamy i dopiero wtedy całość wlewamy do garnka – żeby śmietanka się nie zważyła.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.