Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe to pyszny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem, ale możemy także dodać ulubione owoce czy syrop klonowy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu.

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka (duże)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy mąkę. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.



Krok 2

W drugim naczyniu rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mleka (ciepłego). Odkładamy na około 10-15 minut, aż urosną.



Krok 3

Do mąki dodajemy wyrośniętej drożdże, żółtka, sól, cukier waniliowy, ekstrakt i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.



Krok 4

Białka ubijamy i dodajemy je delikatnie do ciasta. Mieszamy i odstawiamy całość na 20-25 minut.



Krok 5

Patelnię nagrzewamy, dodajemy 3 łyżki oleju. Ciasto nakładamy porcjami i smażymy racuchy na złoty kolor z obu stron.
Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-02-03 15:37:00

Świetne, robię tak samo lecz do ciasta dodaję posiekane jabłka:)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.