Ciasto z makiem i brzoskwiniami

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka

Kruszonka:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła Łaciate

Dodatkowo:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 5 dag herbatników lub bułka tarta
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z tłuszczem( masło i smalec). Dodać cukier puder, otartą skórkę z pomarańczy, żółtka szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki, posypać bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami. Gotową masę makową wyjąć z puszki, dodać pokroje w kostkę jabłko i kandyzowaną skórką pomarańczową, wymieszać. Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć osączone z syropu i pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki. Wierzch ciasta posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 35-45 minut.



Kruszonka

Do miseczki wsypać mąkę i cukier, dodać masło i opuszkami palców rozcierać tak, aby powstały grudki ciasta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.