Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste w przygotowaniu, idealne na lato.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 15
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.
Na stolnicy siekamy margarynę, przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy po 1 żółtku i zagniatamy.
1/3 ciasta owijamy szczelnie folia i wrzucamy do zamrażalnika. Resztą ciasta wykładamy tortownicę posmarowaną tłuszczem. Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywna pianę. Nakładam na ciasto i dodajemy rodzynki.
Układamy śliwki przekrojone na pół i oczyszczone z pestek. Na wierzch kruszymy resztę ciasta.
Pieczemy 50 minut.
Dodaj komentarz