Ciasto śliwkowe z rodzynkami

Pyszne ciasto ze śliwkami. Proste w przygotowaniu, idealne na lato.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 15

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 800 g śliwek
  • 40-50 g rodzynek

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C.



Krok 2

Na stolnicy siekamy margarynę, przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy po 1 żółtku i zagniatamy.



Krok 3

1/3 ciasta owijamy szczelnie folia i wrzucamy do zamrażalnika. Resztą ciasta wykładamy tortownicę posmarowaną tłuszczem. Ubijamy białka z cukrem pudrem na sztywna pianę. Nakładam na ciasto i dodajemy rodzynki.



Krok 4

Układamy śliwki przekrojone na pół i oczyszczone z pestek. Na wierzch kruszymy resztę ciasta.



Krok 5

Pieczemy 50 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.