Racuchy... Kto ich nie uwielbia? Przygotowanie klasycznych, drożdżowych placków zajmuje trochę czasu - głównie ze względu na proces wyrastania. Pyszną alternatywą okazują się racuchy na kefirze, które świetnie smakują i w dodatku robi się je ekspresowo.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
W dużej misce połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. W drugiej misce umieścić kefir i żółtka, krótko zmiksować. Połączyć z suchymi składnikami.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do masy.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać w ciasto, używając szpatułki.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Racuchy przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj komentarz