Racuchy na kefirze z jabłkami

Racuchy... Kto ich nie uwielbia? Przygotowanie klasycznych, drożdżowych placków zajmuje trochę czasu - głównie ze względu na proces wyrastania. Pyszną alternatywą okazują się racuchy na kefirze, które świetnie smakują i w dodatku robi się je ekspresowo.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 ml kefiru naturalnego Mlekpol,
  • - 300 g mąki pszennej,
  • - 2 jajka,
  • - 2 jabłka,
  • - 2 łyżki cukru,
  • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - szczypta soli

Dodatkowo:

  • - olej do smażenia,
  • - cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Krok 1

W dużej misce połączyć mąkę, cukier i proszek do pieczenia.



Krok 2

Żółtka oddzielić od białek. W drugiej misce umieścić kefir i żółtka, krótko zmiksować. Połączyć z suchymi składnikami.



Krok 3

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do masy.



Krok 4

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszać w ciasto, używając szpatułki.



Krok 5

Na dużej patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



Krok 6

Racuchy przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.