Dżem z dyni, truskawek i malin

Autor:

Śnieżynka

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie, Podwieczorek

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 kg truskawek
  • ½ kg malin
  • Sok z 1 cytryny
  • 3 szkl. cukru
  • 100 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę, wsypać do garnka z grubym dnem, wlać 100 ml wody, przykryć i gotować, aż się rozpadnie.



Krok 2

Następnie wsypać rozmrożone owoce, cukier i dodać wyciśnięty sok z cytryny. Często mieszając gotować (bez przykrycia) do zgęstnienia.



Krok 3

Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem na 10-15 minut.



Wskazówki

Przechowywać w chłodnym miejscu.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.