Do miski wsypać suche produkty, czyli mąkę, dodać sól, kakao, proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w kosteczkę zimne, wyciągnięte z lodówki masło. Siekać na stolnicy masło, połączyć wszystkie składniki wraz z jajkami, zagnieść na gładkie oraz jednolite ciasto. Wyrobić kulę, którą należy podzielić na 2 części. Jedną częścią ciasta należy wyłożyć za pomocą palców brytfankę, a drugą włożyć do zamrażarki lub lodówki. Ciasto w blaszce należy nakłuć dość gęsto widelcem. Formę (o wymiarach 20 x 30 cm) posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Jeżeli chcesz użyć większej blachy, odpowiednio zwiększ proporcje.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło (miękkie) ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie białe i puszyste (czas około 5 minut). Stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Kontynuując ubijanie dodawać po łyżce twarogu. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka należy ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, delikatnie dodać do masy serowej i wymieszać tylko do połączenia składników. Masę serową rozłożyć na dolną część, wyrównać. Na górę położyć startą na tarce o dużych oczkach wyciągniętą z zamrażarki część ciasta. Starać się równo wyłożyć ciasto. Umieścić do piekarnika i piec przez 45 minut na środkowej części z piekarnika. Po upieczeniu odczekać z wyciągnięciem ciasta z piekarnika przez około pół godziny, następnie uchylić piekarnik na 30 minut. Dopiero po takim czasie dobrze jest wyciągnąć ciasto. Sernik jest pyszny nawet po kilku dniach.
Zamiast masła śmietanka 30 %
Składniki na stworzenie masy serowej bez masła:1 kg zmielonego twarogu sernikowego 200 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego 200 ml śmietanki 30% 3 jajka. Zaczynamy od odłożenia 1/4 sera, dodajemy do niego cukier i mąkę ziemniaczaną, miksujemy przez około 2 minuty. Pozostałe składniki : ser, jajka, cukier waniliowy miksujemy na wysokich obrotach przez 1 minutę do jednolitej masy. Dodać śmietankę i miksować dalej do połączenia składników. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Dodaj komentarz