Sernik Królewski

Autor:

aga2608

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru ,
  • szczypta soli,
  • 200 g twardego masła ,
  • 2 żółtka

Masa serowa

  • 1 kg mielonego twarogu Mlekpol, może być z wiaderka,
  • 200 g miękkiego masła Łaciate
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (najlepiej bez cukru),
  • 4 jajka

Przygotowanie

Przygotowanie kruchego kakaowego ciasta

Do miski wsypać suche produkty, czyli mąkę, dodać sól, kakao, proszek do pieczenia, cukier i pokrojone w kosteczkę zimne, wyciągnięte z lodówki masło. Siekać na stolnicy masło, połączyć wszystkie składniki wraz z jajkami, zagnieść na gładkie oraz jednolite ciasto. Wyrobić kulę, którą należy podzielić na 2 części. Jedną częścią ciasta należy wyłożyć za pomocą palców brytfankę, a drugą włożyć do zamrażarki lub lodówki. Ciasto w blaszce należy nakłuć dość gęsto widelcem. Formę (o wymiarach 20 x 30 cm) posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Jeżeli chcesz użyć większej blachy, odpowiednio zwiększ proporcje.



Przygotowanie masy serowa

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Masło (miękkie) ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym aż będzie białe i puszyste (czas około 5 minut). Stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Kontynuując ubijanie dodawać po łyżce twarogu. Na koniec zmiksować z budyniem. Białka należy ubić w oddzielnej misce na sztywną pianę, delikatnie dodać do masy serowej i wymieszać tylko do połączenia składników. Masę serową rozłożyć na dolną część, wyrównać. Na górę położyć startą na tarce o dużych oczkach wyciągniętą z zamrażarki część ciasta. Starać się równo wyłożyć ciasto. Umieścić do piekarnika i piec przez 45 minut na środkowej części z piekarnika. Po upieczeniu odczekać z wyciągnięciem ciasta z piekarnika przez około pół godziny, następnie uchylić piekarnik na 30 minut. Dopiero po takim czasie dobrze jest wyciągnąć ciasto. Sernik jest pyszny nawet po kilku dniach.



Wskazówki

Zamiast masła śmietanka 30 %

Składniki na stworzenie masy serowej bez masła:1 kg zmielonego twarogu sernikowego 200 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru wanilinowego 200 ml śmietanki 30% 3 jajka. Zaczynamy od odłożenia 1/4 sera, dodajemy do niego cukier i mąkę ziemniaczaną, miksujemy przez około 2 minuty. Pozostałe składniki : ser, jajka, cukier waniliowy miksujemy na wysokich obrotach przez 1 minutę do jednolitej masy. Dodać śmietankę i miksować dalej do połączenia składników. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.