Racuszki drożdżowe z jagodami

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Śniadanie

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • - 3 szklanki mąki pszennej
  • - 1.5 szklanki ciepłego mleka Łaciate 3.2%
  • - 40 g drożdży
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - 1 łyżeczka drobnego cukru
  • - 1 szklanka jagód
  • - 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • - 2 łyżki brązowego cukru
  • - olej do smażenia
  • - mięta do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Do ciepłego mleka(1/4 szklanki) wkruszyć drożdże następnie dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wszystko zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie wlać rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka. Powoli zagniatać ciasto starając się jednocześnie wtłaczać do niego powietrze. Wyrabiać przez około 10 minut, konsystencja pozostanie lekko lejąca. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.



Krok 2

Na patelni rozgrzać olej, i wlewać małe porcje ciasta formując koła. Smażyć przez około 2 minuty z obu stron na średnim ogniu. W trakcie smażenia, dodawać co jakiś czas odrobinę oleju aby ciasto nie przywierało do patelni. Po usmażeniu odkładać na papierowe ręczniki.



Krok 3

Jagody zblendować z cukrem i pastą waniliową. Racuszki ułożyć na talerzu, obsypać cukrem pudrem i polać jagodowym sosem. Udekorować świeżą mięta.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.