Do ciepłego mleka(1/4 szklanki) wkruszyć drożdże następnie dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Wszystko zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski dodać sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie wlać rozczyn z drożdży oraz resztę ciepłego mleka. Powoli zagniatać ciasto starając się jednocześnie wtłaczać do niego powietrze. Wyrabiać przez około 10 minut, konsystencja pozostanie lekko lejąca. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Na patelni rozgrzać olej, i wlewać małe porcje ciasta formując koła. Smażyć przez około 2 minuty z obu stron na średnim ogniu. W trakcie smażenia, dodawać co jakiś czas odrobinę oleju aby ciasto nie przywierało do patelni. Po usmażeniu odkładać na papierowe ręczniki.
Jagody zblendować z cukrem i pastą waniliową. Racuszki ułożyć na talerzu, obsypać cukrem pudrem i polać jagodowym sosem. Udekorować świeżą mięta.
Dodaj komentarz