Kluski śląskie

Mamy dla Ciebie idealny dodatek do obiadu

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól

Opcjonalnie:

  • boczek

Przygotowanie

Krok 1

Obierz i ugotuj ziemniaki. Gdy będą gotowe - rozgnieć je praską. Pozostaw do ostygnięcia.



Krok 2

Włóż ziemniaki na talerz i uklep je. Następnie wyjmij 1/4 ziemniaków i odłóż do innego naczynia. W miejsce po ziemniakach wsyp mąkę. Dodaj jajko oraz wyjętą wcześniej porcję ziemniaków. Połącz wszystkie składniki. Dopraw solą.



Krok 3

Odrywaj po małym kawałku ciasta formując w dłoniach kulki. Palcem zrób w każdej kulce małą dziurę na środku. Gdy kluski będą uformowane, zagotuj wodę. Wrzuć kluski do wrzątku. Gotuj w osolonej wodzie, aż do ich wypłynięcia.



Krok 4

Opcjonalnie: podsmaż boczek, a następnie włóż odrobinę w każdy środek kluski. Podawaj posypane szczypiorkiem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.