Zielona bomba witaminowa. Pyszna zupa kremowa na bazie szpinaku i szparagów to propozycja na romantyczną kolację we dwoje.
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Skrzydełka z kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut.
Ze szparagów wycinamy twarde części. Główki odkładamy na bok, a łodyżki kroimy na mniejsze fragmenty. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Do garnka dodajemy łodyżki szparagów, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy 15 minut, po czym dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 5 minut.
Wyjmujemy skrzydełka, a zupę blendujemy. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i starty parmezan.
Do zupy możemy podać pieczywo.
Dodaj komentarz