Zupa krem ze szpinaku i szparagów zielonych

Zielona bomba witaminowa. Pyszna zupa kremowa na bazie szpinaku i szparagów to propozycja na romantyczną kolację we dwoje.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 skrzydełka z kurczaka
  • - 300 g szpinaku
  • - 300 g zielonych szparagów
  • - 3 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - 1 pęczek natki pietruszki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • - 50 g parmezanu

Przygotowanie

Krok 1

Skrzydełka z kurczaka myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut.



Krok 2

Ze szparagów wycinamy twarde części. Główki odkładamy na bok, a łodyżki kroimy na mniejsze fragmenty. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.



Krok 3

Do garnka dodajemy łodyżki szparagów, czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Gotujemy 15 minut, po czym dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 5 minut.



Krok 4 

Wyjmujemy skrzydełka, a zupę blendujemy. Dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietankę Łaciatą i starty parmezan.



Wskazówki

Do zupy możemy podać pieczywo.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.