Zdrowy chleb z ziarnami na śniadanie i kolację. Zachowuje swoją świeżość jeszcze kilka dni po upieczeniu.
Osób: 10
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam
Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy roztopione masło i wodę. Zagniatamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy siemię lniane, ziarno słonecznika, sezam oraz dynię. Zagniatamy raz jeszcze. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Nastawiamy piekarnik na 230 stopni C. Wyrabiamy ciasto i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch płatkami owsianymi. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut.
Dodaj komentarz