Razowy chleb z ziarnami

Zdrowy chleb z ziarnami na śniadanie i kolację. Zachowuje swoją świeżość jeszcze kilka dni po upieczeniu.

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam

Danie:

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Sezam


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g mąki razowej chlebowej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 50 g płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrąb
  • 2 ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 30 g masła
  • 480 ml wody

Przygotowanie

Krok 1

Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki. Następnie dodajemy roztopione masło i wodę. Zagniatamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy siemię lniane, ziarno słonecznika, sezam oraz dynię. Zagniatamy raz jeszcze. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 230 stopni C. Wyrabiamy ciasto i umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy wierzch płatkami owsianymi. Pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C i pieczemy kolejne 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.