Steki cytrynowo-czosnkowe

Opis: Stek jest mięsem łatwym w przyrządzeniu. Charakterystyczny smak uzyskuje dzięki dodatkom w postaci cytryny i czosnku. Danie idealne na obiad. Sprawdzi się również na romantyczną kolację we dwoje.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 steków jagnięcych z kością
  • - 1 szklanka bułki tartej
  • - 4 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 cytryna
  • - 4 ząbki czosnku
  • - 1 łyżka ziół prowansalskich
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cytrynę sparzmy, skórkę ścieramy. Kroimy na połówki i wyciskamy sok. Do soku z cytryny dajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, skórkę z cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Steki marynujemy w powstałej marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.



Krok 2

Po tym czasie steki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, po 5 minut z każdej strony. Do marynaty dosypujemy bułki tartej, wszystko mieszamy. Marynatę nakładamy na steki i pieczemy przez 15 minut (aż bułka tarta lekko się zarumieni).



Krok 3

Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.