Opis: Stek jest mięsem łatwym w przyrządzeniu. Charakterystyczny smak uzyskuje dzięki dodatkom w postaci cytryny i czosnku. Danie idealne na obiad. Sprawdzi się również na romantyczną kolację we dwoje.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Cytrynę sparzmy, skórkę ścieramy. Kroimy na połówki i wyciskamy sok. Do soku z cytryny dajemy oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, skórkę z cytryny. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Steki marynujemy w powstałej marynacie przez 3 godziny. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Po tym czasie steki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, po 5 minut z każdej strony. Do marynaty dosypujemy bułki tartej, wszystko mieszamy. Marynatę nakładamy na steki i pieczemy przez 15 minut (aż bułka tarta lekko się zarumieni).
Danie najlepiej smakuje podane na ciepło.
Dodaj komentarz