Rigatoni z pomidorami pelati

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu Rigatoni
  • 400 g pomidorów pelati
  • 200 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeża bazylia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oliwię. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć przez minutę. Dodać pokrojone drobno pomidory, gotować bez przykrywki do momentu, aż większość wody odparuje.



Krok 2

Sos doprawić solą i pieprzem, w razie potrzeby dodać również szczyptę cukru.



Krok 3

Makaron dodać do wrzącej osolonej wody i gotować przez około 7 minut. Makaron odcedzić.



Krok 4

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.



Krok 5

Makaron przełożyć do naczynia, zalać sosem.



Krok 6

Wierzch makaronu posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 15 minut.



Wskazówki

Podawać udekorowane świeżą bazylią i pieprzem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.