Jagnięcina z suszonymi owocami

Jagnięcina powinna znaleźć się w jadłospisie zwłaszcza tych osób, które chcą zbudować swoje mięśnie, gdyż mięso to charakteryzuje wysoka zawartość białka. Gulasz jagnięcy jest doskonałą propozycją na wykwintny obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom jest potrawą bardzo prostą w wykonaniu.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 600 g udźca jagnięcego
  • - 2 marchewki
  • - 1 por
  • - 2 cebule
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 5 ząbków czosnku
  • - 3 pomidory
  • - 150 g suszonych moreli
  • - 100 g śliwek kalifornijskich
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • - 1 łyżeczka imbiru
  • - 1 szklanka naturalnego bulionu drobiowego
  • - 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik rozgrzewamy, aż do uzyskania temperatury 160 stopni. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy.



Krok 2

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy lekko drobno pokrojoną 1 cebulę z marchewką i posiekanym czosnkiem. Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy przez 10 minut, po czym przekładamy na talerz.



Krok 3

Do garnka dodajemy resztę oliwy i obsmażamy mięso. Dodajemy pokrojone drobno: 1 cebulę, por, owoce i przyprawy, a całość mieszamy. Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem i pieczemy przez 2 godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.