Danie: Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia
Oczyszczoną i obraną dynię najpierw trzemy na tarce o średnich, cienkich oczkach, żeby mieć jej ok. 50 g, przekładamy do miseczki, będzie potrzebna na sam koniec. Pozostałą dynię kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5/1,5 cm).
Cebule kroimy w drobną kostkę. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie przypalona (czarna). Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dynię w kostce z dodatkiem cukru (ok. 4 min).
Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.
Następnie dodajemy paprykę, chili, curry, tymianek i nadal podgrzewamy, często mieszamy, stopniowo dolewamy gorący bulion. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Rada: Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Zanim dolejemy płynów, każde ziarenko powinno być otoczone warstewką tłuszczu. Bulion do risotta dodajemy stopniowo i ma być gorący. Dodanie masła sprawi, ze risotto będzie kremowe. Na samym końcu, jak już ryż będzie idealny doprawiamy solą do smaku (bo przecież bulion jest słony), dodajemy masło, startą dynię i mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami.
Rada: ryż biały można pomieszać z dzikim, ale gotową mieszankę można kupić. Czas przygotowania tego dania ok. 30 min.
Dodaj komentarz