Risotto dyniowe na oleju rzepakowym

Autor:

Monika Lemko

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • ok. 250 g obranej i wydrążonej dyni Hokkaido
  • 100 g cebuli białej
  • 1 czerwona świeża papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 200 g ryżu białego długoziarnistego z dzikim
  • papryczka chili do smaku
  • ok. 1 l bulionu drobiowego
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • ½ łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki płaskiej cukru
  • 1 łyżka masła ŁACIATE
  • 1 płaska łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 płaska łyżeczka soli (do smaku)
  • świeże kiełki np.: rzodkiewki, brokuła

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczoną i obraną dynię najpierw trzemy na tarce o średnich, cienkich oczkach, żeby mieć jej ok. 50 g, przekładamy do miseczki, będzie potrzebna na sam koniec. Pozostałą dynię kroimy w średniej wielkości kostkę (ok. 1,5/1,5 cm).



Krok 2

Cebule kroimy w drobną kostkę. Całą paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie przypalona (czarna). Następnie wkładamy ją do zimnej wody i ściągamy skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, dynię w kostce z dodatkiem cukru (ok. 4 min).



Krok 3

Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie wlewamy część gorącego bulionu, tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, często mieszając, stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar.



Krok 4

Następnie dodajemy paprykę, chili, curry, tymianek i nadal podgrzewamy, często mieszamy, stopniowo dolewamy gorący bulion. Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Rada: Risotto lubi, żeby mieć nad nim kontrolę. Trzeba często go mieszać i dolewać bulion. Zanim dolejemy płynów, każde ziarenko powinno być otoczone warstewką tłuszczu. Bulion do risotta dodajemy stopniowo i ma być gorący. Dodanie masła sprawi, ze risotto będzie kremowe. Na samym końcu, jak już ryż będzie idealny doprawiamy solą do smaku (bo przecież bulion jest słony), dodajemy masło, startą dynię i mieszamy. Risotto podajemy z kiełkami.



Wskazówki

Rada: ryż biały można pomieszać z dzikim, ale gotową mieszankę można kupić. Czas przygotowania tego dania ok. 30 min.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.