Orzechowo-pomarańczowe tartaletki

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 20 dag masła Łaciate
  • 2 żółtka
  • 12-15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ½ szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka owocowa
  • ½ szklanki masy krówkowej
  • ⅓ szklanki posiekanych orzechów prażonych

Przygotowanie

Krok 1

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, starte orzechy i skórkę pomarańczową, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny.





Krok 2

Następnie ciasto rozwałkować, wylepić foremki i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C około 15 minut. Upieczone wyjąć i ostudzić.





Krok 3

Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, połączyć z galaretką.





Krok 4

Śmietanę włożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić zimne tarteletki. Na środek ułożyć po łyżeczce masy krówkowej, posypać posiekanymi orzechami.





Wskazówki

Tartaletki ozdobić według własnego uznania.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.