Risotto z owocami morza to najlepsza wersja tego włoskiego dania. Dodatek cukinii sprawia, że danie jest oryginalne.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki
Ze śmietanką
Krewetki przed smażeniem nacieramy oliwą z oliwek i czarnym zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny, po czym smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podczas smażenia należy dosyć często mieszać, by nie przywarły.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Wsypujemy ryż i smażymy całość koło 2-3 minuty. Dolewamy wino oraz dodajemy szafran. Gdy wino odparuje dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i zaczynamy stopniowo podlewać ryż bulionem rybnym. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Gotowe danie zestawimy z ognia, dodajemy również 3 łyżki śmietanki Łaciatej i 2 łyski masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.
Na talerzu układamy ryż i usmażone krewetki.
Idealnie smakuje razem z lampką schłodzonego, wytrawnego, białego wina.
Dodaj komentarz