Muffiny śniadanowe z całym jajkiem

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonej pikantnej papryki
  • 200 ml mleka Mazurski Smak 2%
  • 1 pełna łyżka śmietany 18% Mazurski Smak
  • 1 średnie jajko
  • 4 łyżki rozpuszczonego i ostudzonego masła Mazurski Smak
  • 100 g tartego sera Jantar Mlekpol
  • 50 g startego sera Królewski z Kolna Mlekpol
  • 50 g tartej mozzarelli Mlekpol
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 10 małych, ugotowanych na miękko jajek
  • dodatkowo 1 łyżka masła Mazurski Smak do wysmarowania foremek

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie mleko, śmietanę, jajko oraz roztopione i wystudzone masło.
Za pomocą szpatułki lub łyżki połącz ze sobą wszystkie składniki.



Krok 2

Dodaj wszystkie rodzaje sera, posiekaną natkę oraz szczypiorek. Wymieszaj.



Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 185 °C (grzanie góra - dół) lub 170 °C (termoobieg). Jajka delikatnie obierz ze skorupek. Foremki na muffiny wysmaruj cienko masłem. Przełóż po łyżce masy do każdej foremki, na środek włóż po jednym jajku i przykryj ciastem, tak aby jajka nie były widoczne.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 12 - 15 minut, aż muffiny się zarumienią.
Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.