Serniczek Łaciata krowa w kropki bordo

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 ml śmietanki Łaciata (30% lub 36%),
  • 200 ml mleka Łaciate 2%,
  • 200 g jogurtu naturalnego Milko,
  • 500 g serka mascarpone Mlekpol,
  • 10 dag cukru,
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny spożywczej,
  • 10 dag czekolady (mlecznej lub deserowej),
  • 40 dag owoców (maliny, borówki, jagody),
  • 15 szt. okrągłych biszkoptów

Przygotowanie

Krok 1

W misce umieścić serek mascarpone, śmietankę i cukier. Wszystko ubijać mikserem przez ok. 1-2 minuty do momentu, aż masa napuszy się, zwiększając swoją objętość.



Krok 2

Mleko zagotować, garnek odstawić z ognia i do ciepłego mleka dodać żelatynę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie stopniowo dodać do niego jogurt, nie przerywając mieszania. Całość wlać do ubitej masy z mascarpone, wszystko zmiksować na małych obrotach.



Krok 3

Czekoladę posiekać i razem z owocami dodać do masy (można trochę zostawić do dekoracji).



Krok 4

Dno tortownicy (średnica 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, następnie masę śmietanowo-serową, a wierzch udekorować pozostałymi owocami i czekoladą.



Krok 5

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.