Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
W misce umieścić serek mascarpone, śmietankę i cukier. Wszystko ubijać mikserem przez ok. 1-2 minuty do momentu, aż masa napuszy się, zwiększając swoją objętość.
Mleko zagotować, garnek odstawić z ognia i do ciepłego mleka dodać żelatynę. Mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie stopniowo dodać do niego jogurt, nie przerywając mieszania. Całość wlać do ubitej masy z mascarpone, wszystko zmiksować na małych obrotach.
Czekoladę posiekać i razem z owocami dodać do masy (można trochę zostawić do dekoracji).
Dno tortownicy (średnica 24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, następnie masę śmietanowo-serową, a wierzch udekorować pozostałymi owocami i czekoladą.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj komentarz