Risotto z krewetkami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 -10 większych krewetek tygrysich
  • 50 mg tartego sera Jantar
  • 4 łyżki masła Łaciate
  • 1/4 cebuli
  • 100 g ryżu na risotto
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • 0,5 l bulionu na rosół
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie:

Obrać i doprawić krewetki solą i pieprzem. Podgrzać bulion na rosół. Na patelni na 2 łyżkach masła smażyć cebulę do zeszklenia, dodać ryż na risotto, po krótkim przesmażeniu dodać białe wino, kiedy ryż wchłonie cały płyn na patelni dolewać bulion porcjami. Przez 30 minut dolewać bulion, mieszać i sprawdzać smak i miękkość ryżu. Kiedy ryż zmięknie dodać krewetki, pozostałe 2 łyżki masła, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Posypać startym serem Jantar.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.