Jagnięcina z ananasem z grilla

Egzotyczny owoc, jakim jest ananas nadaje przepiękny zapach i smak jagnięcinie z grilla. Danie to można serwować podczas letniego sezonu grillowego. Idealne na spotkania rodzinne i nie tylko.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 6 udźców jagnięcych
  • - 1 puszka ananasów
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 80 ml soku jabłkowego
  • - 80 ml czerwonego wina
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - anyż, cynamon - do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Udźce jagnięce nacinamy w kilku miejscach, aby dobrze się piekły.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. 1 drobno pokrojony ząbek czosnku, sok jabłkowy, pokrojone w plastry ananasy, wino i oliwę dokładnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej zalewy dodajemy jagnięcinę. Całość przykrywamy i marynujemy przez 3 godziny, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 2 godziny.



Krok 3

Rozgrzewamy grilla. Jagnięcinę wyjmujemy z naczynia żaroodpornego i układamy na grillu. Pieczemy przez 30 minut. Podajemy z sosem z naczynia żaroodpornego i ananasami. Możemy udekorować anyżem i cynamonem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.