Egzotyczny owoc, jakim jest ananas nadaje przepiękny zapach i smak jagnięcinie z grilla. Danie to można serwować podczas letniego sezonu grillowego. Idealne na spotkania rodzinne i nie tylko.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Udźce jagnięce nacinamy w kilku miejscach, aby dobrze się piekły.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. 1 drobno pokrojony ząbek czosnku, sok jabłkowy, pokrojone w plastry ananasy, wino i oliwę dokładnie mieszamy w naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej zalewy dodajemy jagnięcinę. Całość przykrywamy i marynujemy przez 3 godziny, a następnie pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 2 godziny.
Rozgrzewamy grilla. Jagnięcinę wyjmujemy z naczynia żaroodpornego i układamy na grillu. Pieczemy przez 30 minut. Podajemy z sosem z naczynia żaroodpornego i ananasami. Możemy udekorować anyżem i cynamonem.
Dodaj komentarz