Risotto w wersji na zielono wzbogacone o wyśmienity smak krewetek. Szpinak jest bogaty w składniki odżywcze. Owoce morza sprawiają, że danie staje się wykwintne i na specjalne okazje.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki
Ze śmietanką
Krewetki przed smażeniem nacieramy oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posypujemy czarnym zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny po czym smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podczas smażenia należy dosyć często mieszać, by nie przywarły. Pamiętajmy, że krewetki muszą zrobić się różowe.
Do wysokiej patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy listka szpinaku i smażymy całość przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy ryż i smażymy kolejną minutę.
Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje, wtedy stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Na koniec dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
Na ugotowanym ryżu układamy usmażone krewetki królewskie i przyozdabiamy listkami bazylii.
Podajemy z dobrze schłodzonym, białym, wytrawnym winem.
Dodaj komentarz