Risotto z krewetkami i szpinakiem

Risotto w wersji na zielono wzbogacone o wyśmienity smak krewetek. Szpinak jest bogaty w składniki odżywcze. Owoce morza sprawiają, że danie staje się wykwintne i na specjalne okazje.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu do risotto
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g krewetek królewskich
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 60 ml oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • listka świeżej bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Krewetki przed smażeniem nacieramy oliwą z oliwek, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i posypujemy czarnym zmielonym pieprzem. Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny po czym smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podczas smażenia należy dosyć często mieszać, by nie przywarły. Pamiętajmy, że krewetki muszą zrobić się różowe.



Krok 2

Do wysokiej patelni wlewamy olej i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy listka szpinaku i smażymy całość przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy ryż i smażymy kolejną minutę.



Krok 3

Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje, wtedy stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Na koniec dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.



Krok 5

Na ugotowanym ryżu układamy usmażone krewetki królewskie i przyozdabiamy listkami bazylii.



Wskazówki

Podajemy z dobrze schłodzonym, białym, wytrawnym winem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.