Jagnięce pulpeciki smażone na patelni są bardzo smacznym i delikatnym daniem. Można podawać je z pomidorkami cherry. Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs, bogate w białko oraz witaminy z grupy B. To niezwykle wartościowe źródło potasu i selenu.
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mięso cielęce umieszczamy w dużym naczyniu. Dodajemy jajko, czosnek, oregano, tymianek, pokrojoną drobno marchew i cebulę wraz z kukurydzą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i po raz kolejny mieszamy ją ze wszystkimi składnikami.
Z mięsa formujemy małe pulpeciki, które lekko spłaszczamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy do niej przygotowane wcześniej kotleciki. Smażymy je na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Posiekane drobno zioła mieszamy z dymką. Chlebki pitta rozgrzewamy w tosterze. Rozkrawamy chlebki pitta i do każdego z nich wkładamy po 4 kotlety. Dodajemy również pokrojone plasterki ogórka i oliwek. Sałatę wraz z ziołami siekamy i również dodajemy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie potrawę skrapiamy lekko śmietanką Łaciatą. Na koniec posypujemy ziołami prowansalskimi.
Dodaj komentarz