Risotto z kurczakiem, cukinią i grzybami to pożywne danie. Jego przygotowanie ze względu na dodatki zajmie nam więcej czasu, ale z pewnością możemy zastąpić nim główny posiłek.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Pierś z kurczaka kroimy w większe kawałki i przyprawiamy papryka, sola i pieprzem. Grzyby oczyszczamy, cukinię myjemy i kroimy w słupki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Po usmażeniu wyjmujemy go i na tym samym oleju smażymy do miękkości cukinię i grzyby.
W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Dodajemy wino i czekamy, aż odparuje.
Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cukinie, grzyby oraz kawałki kurczaka.
Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Całość ostrożnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
Po dodaniu przypraw najlepiej odstawić pod przykryciem danie, aby zyskało smak i zapach.
Dodaj komentarz