Risotto z kurczakiem, cukinią i grzybami

Risotto z kurczakiem, cukinią i grzybami to pożywne danie. Jego przygotowanie ze względu na dodatki zajmie nam więcej czasu, ale z pewnością możemy zastąpić nim główny posiłek.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 200 g ryżu do risotto
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • 200 g cukinii
  • 200 g grzybów leśnych
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • przyprawy: po 1/3 łyżeczki: kurkumy, papryki ostrej lub słodkiej.
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Pierś z kurczaka kroimy w większe kawałki i przyprawiamy papryka, sola i pieprzem. Grzyby oczyszczamy, cukinię myjemy i kroimy w słupki. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka. Po usmażeniu wyjmujemy go i na tym samym oleju smażymy do miękkości cukinię i grzyby.



Krok 3

W garnku podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Dodajemy wino i czekamy, aż odparuje.



Krok 4

Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cukinie, grzyby oraz kawałki kurczaka.



Krok 5

Odstawiamy z ognia, dodajemy masło i śmietankę Łaciatą. Całość ostrożnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą.



Wskazówki

Po dodaniu przypraw najlepiej odstawić pod przykryciem danie, aby zyskało smak i zapach.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.