Sałatka z gruszką i orzechami

Danie: Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Sałatki, Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 2 duże gruszki
  • 100 g twarogu Mazurski Smak półtłusty
  • ½ opakowania serka śmietankowego Łaciaty meksykański
  • 4 kromki pieczywa
  • 1 łyżka kiełków słonecznika
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • pieprz
  • sól morska jodowana
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlej ocet balsamiczny i olej. Dodaj miód i wymieszaj rózgą. Następnie dodaj musztardę miodową. Przypraw pieprzem i solą morską. Cebulę czerwoną posiekaj w cienkie piórka i przełóż do miski. Wymieszaj.



Krok 2

Gruszki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Na ciepłą patelnię wlej oliwę i włóż gruszki. Podsmaż je z dwóch stron. Do moździerza wsyp pieprz kolorowy, utrzyj go i posyp nim gruszki. Dodaj odrobinę soli.



Krok 3

Do dressingu wyłóż rukolę i wymieszaj. Dodaj pokruszony twaróg. Gotową sałatkę nałóż na talerz. Obok ułóż gruszki. Na patelni po gruszkach podsmaż kromki pieczywa na grzanki. Gotowe grzanki posmaruj serkiem śmietankowym meksykańskim. Ułóż pokrojone orzechy i udekoruj kiełkami.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.