Smażone placuszki z ziemniakami

Autor:

bietka

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 5 dkg masła Łaciate,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 jajko,
  • 5 dkg drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 szklanki mleka Łaciate

Farsz:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie

Krok 1

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dajemy pozostałe składniki i rozczyn i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto podrośnie to rozwałkowujemy i wycinamy kółeczka.





Krok 2

Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i dusimy. Do gorących dodajemy kaszę gryczaną, sól, pieprz i roztopione masło. Na każdy placuszek dajemy po kulce ziemniaków.





Krok 3

Formujemy kulki, a potem lekko je spłaszczamy.





Krok 4

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju.





Krok 5

Placuszki smażymy z obu stron na rumiany kolor.





Krok 6

Odsączamy na ręczniku papierowym.





Krok 7

Idealne do czerwonego barszczyku lub do żurku.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.