Risotto z mięsem

Risotto z mięsem to pożywne danie. Idealne jako danie główne. Co ważne, możemy dodawać różne rodzaje mięsa. Ja proponuje z kawałkami duszonej wołowiny.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 g masła
  • 2 szalotki
  • 500 g ryżu arborio
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 900 ml bulionu wołowego
  • 500 g wołowiny
  • 50 g masła
  • 30 g parmezanu
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • Garść liści szpinaku

Przygotowanie

Krok 1

Na początku przygotuj wołowinę. Mięso pokrój w większe kawałki. Smaż na maśle. Posyp sola i pieprzem. Następnie podlej niewielka ilością gorącego bulionu i duś na wolnym ogniu do miękkości.



Krok 2

Na maśle zeszklij posiekane drobno szalotki, dodaj ryż i przesmażaj razem na niewielkim ogniu ok. 5 minut, aż ryż stanie się szklisty.



Krok 3

Dodaj sproszkowany szafran i wymieszaj, następnie wlej wino. Dolej pierwszą porcję bulionu i duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejną porcję bulionu i cały czas mieszając gotuj ryż. Gotuj do uzyskania konsystencji ryżu al dente.



Krok 4

Odstaw naczynie z ognia, dodaj masło i śmietankę Łaciatą. Całość dopraw do smaku sola i pieprzem. Wymieszaj.



Krok 5

Na talerzu formujemy ryż i kolejno nakładamy liście szpinaku, kawałki mięsa i starty parmezan.



Wskazówki

Świetnie sprawdzi się rostbef.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.