Risotto z mięsem to pożywne danie. Idealne jako danie główne. Co ważne, możemy dodawać różne rodzaje mięsa. Ja proponuje z kawałkami duszonej wołowiny.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Na początku przygotuj wołowinę. Mięso pokrój w większe kawałki. Smaż na maśle. Posyp sola i pieprzem. Następnie podlej niewielka ilością gorącego bulionu i duś na wolnym ogniu do miękkości.
Na maśle zeszklij posiekane drobno szalotki, dodaj ryż i przesmażaj razem na niewielkim ogniu ok. 5 minut, aż ryż stanie się szklisty.
Dodaj sproszkowany szafran i wymieszaj, następnie wlej wino. Dolej pierwszą porcję bulionu i duś na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj kolejną porcję bulionu i cały czas mieszając gotuj ryż. Gotuj do uzyskania konsystencji ryżu al dente.
Odstaw naczynie z ognia, dodaj masło i śmietankę Łaciatą. Całość dopraw do smaku sola i pieprzem. Wymieszaj.
Na talerzu formujemy ryż i kolejno nakładamy liście szpinaku, kawałki mięsa i starty parmezan.
Świetnie sprawdzi się rostbef.
Dodaj komentarz