Tajskie curry z kurczakiem i warzywami

Ekspresowe danie rodem z kuchni tajskiej. Nie tylko dla fanów ostrych potraw – ostrość dostosowujemy do naszych gustów poprzez ilość pasty curry. Doskonale sprawdzi się także w opcji na wynos, spakowane do lunchboxa.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 400 g filetu z kurczaka
  • - 1 mały brokuł lub ½ dużego
  • - 2 marchewki
  • - 1 cebula
  • - 3 łyżki neutralnego oleju roślinnego (np. rzepakowy)
  • - pasta curry – łyżka stołowa lub więcej (w zależności od preferowanego stopnia ostrości)
  • - 400 ml mleka kokosowego
  • - 1 łyżka sosu rybnego

Dodatkowo:

  • - ryż jaśminowy
  • - szczypiorek
  • - kolendra

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę kroimy w piórka, brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę kroimy w słupki lub półplasterki. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kosteczkę.



Krok 2

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i mieszamy, aż połączy się z olejem (jeśli tworzą się grudki, wystarczy dodać więcej oleju). Następnie dodajemy pokrojone warzywa i smażymy 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.



Krok 3

Gdy warzywa się podsmażą, zalewamy je mlekiem kokosowym. Doprawiamy sosem rybnym. Po zagotowaniu dodajemy kurczaka (surowego) i redukujemy około 7 minut.



Krok 4

Na talerze wykładamy ryż, curry i posypujemy szczypiorkiem i kolendrą.



Wskazówki

Curry to świetny sposób na tak zwane czyszczenie lodówki - zamiast brokuła i marchewki można dodać dowolne warzywa, które akurat zalegają w lodówce.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.