Risotto z ośmiornicą

Risotto z ośmiornicą to luksusowe danie. Ośmiornica to jeden z najciekawszych owoców morza - ma osiem ramion i charakterystyczne wypustki. Jej delikatne mięso to potężna dawka dobrze przyswajalnego mięsa, a jednocześnie to produkt niskokaloryczny. Polecam je na specjalne okazje i dla wielbicieli owoców morza.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio
  • 500 g oczyszczonej ośmiornicy
  • 3 szklanki wywaru z ośmiornicy
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Przygotowanie tego dania zaczynamy od ugotowania ośmiornicy. Myjemy ją dokładnie. Umytą i osuszoną ośmiornicę wrzucamy do garnka z oliwą. Smażąc na wolnym ogniu ośmiornica puści sporą ilość soku. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. W razie potrzeby uzupełniamy płyn gorącą wodą. Gotujemy około 30 minut. Ośmiornicę wyciągamy na sito, natomiast wywar zostawiamy jako gotowy bulion do risotta.



Krok 2

W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Gdy ryż stanie się przejrzysty wlewamy wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte przez ryż.



Krok 3

Następnie stopniowo podlewamy ryż gorącym bulionem, który został nam po ugotowaniu ośmiornicy. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.



Krok 4

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również śmietanę Łaciatą i masło. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Na gotowe risotto kładziemy kawałki ugotowanej ośmiornicy oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego!



Wskazówki

Mimo, że istnieje wiele gatunków to do tego dania polecam ośmiornicę zwyczajną. Mrożone ośmiornicę są już oczyszczone i gotowe do użycia.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.