Risotto z ośmiornicą to luksusowe danie. Ośmiornica to jeden z najciekawszych owoców morza - ma osiem ramion i charakterystyczne wypustki. Jej delikatne mięso to potężna dawka dobrze przyswajalnego mięsa, a jednocześnie to produkt niskokaloryczny. Polecam je na specjalne okazje i dla wielbicieli owoców morza.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Przygotowanie tego dania zaczynamy od ugotowania ośmiornicy. Myjemy ją dokładnie. Umytą i osuszoną ośmiornicę wrzucamy do garnka z oliwą. Smażąc na wolnym ogniu ośmiornica puści sporą ilość soku. Dorzucamy ziele angielskie i liść laurowy. W razie potrzeby uzupełniamy płyn gorącą wodą. Gotujemy około 30 minut. Ośmiornicę wyciągamy na sito, natomiast wywar zostawiamy jako gotowy bulion do risotta.
W garnku podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Gdy ryż stanie się przejrzysty wlewamy wino i czekamy, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Następnie stopniowo podlewamy ryż gorącym bulionem, który został nam po ugotowaniu ośmiornicy. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy również śmietanę Łaciatą i masło. Całość ostrożnie mieszamy.
Na gotowe risotto kładziemy kawałki ugotowanej ośmiornicy oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Smacznego!
Mimo, że istnieje wiele gatunków to do tego dania polecam ośmiornicę zwyczajną. Mrożone ośmiornicę są już oczyszczone i gotowe do użycia.
Dodaj komentarz