Risotto z porem i szafranem

Risotto z porą to tanie i szybkie tanie. Łatwość w przygotowaniu sprawia, że jest często podawane. Polecam to danie zarówno na obiad, lunch lub kolację. Por i szafran sprawią, że ryż nabierze niecodziennego smaku

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 por
  • 2,5 łyżki masła
  • 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Podgrzewamy bulion ze szczyptą szafranu.



Krok 2

¾ pora kroimy w drobną kosteczkę, natomiast ¼ kroimy w plasterki, które wykorzystamy do ozdobienia naszego dania.



Krok 3

W głębokiej patelni, na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę porę. Dodajemy ryż i całość smażymy 2 minuty. Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż do momentu, aż uzyskamy konsystencję al dente.



Krok 4

Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.



Krok 5

Gotowe risotto ozdabiamy plasterkami pora. Smacznego!



Wskazówki

Pamiętajmy aby wybrać odpowiednią odmianę ryżu, przeznaczonego do risotto.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.