Risotto z porą to tanie i szybkie tanie. Łatwość w przygotowaniu sprawia, że jest często podawane. Polecam to danie zarówno na obiad, lunch lub kolację. Por i szafran sprawią, że ryż nabierze niecodziennego smaku
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Podgrzewamy bulion ze szczyptą szafranu.
¾ pora kroimy w drobną kosteczkę, natomiast ¼ kroimy w plasterki, które wykorzystamy do ozdobienia naszego dania.
W głębokiej patelni, na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kosteczkę porę. Dodajemy ryż i całość smażymy 2 minuty. Stopniowo podlewamy ryż bulionem. Kolejną porcję dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż do momentu, aż uzyskamy konsystencję al dente.
Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz śmietankę Łaciatą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ostrożnie mieszamy.
Gotowe risotto ozdabiamy plasterkami pora. Smacznego!
Pamiętajmy aby wybrać odpowiednią odmianę ryżu, przeznaczonego do risotto.
Dodaj komentarz