Tamaryndowa wołowina z warzywami

Wołowina marynowana w paście tamaryndowej w azjatyckim stylu to idealny pomysł na obiad dla miłośników orientalnych smaków. Jeśli mięso przygotujemy dzień wcześniej, przygotowanie posiłku zajmie nam około 15 minut. Przed smażeniem warto ogrzać wołowinę do temperatury pokojowej.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Wołowina:

  • - 500 g udźca wołowego,
  • - 2 łyżki pasty tamaryndowej,
  • - 2 łyżki miodu,
  • - 1 łyżka sosu sojowego,
  • - 1 posiekana papryczka chili

Dodatkowo:

  • - 1 papryka czerwona,
  • - 1 papryka żółta,
  • - 2 cebule,
  • - 4 ząbki czosnku,
  • - 1 zielona papryczka chili,
  • - olej rzepakowy do smażenia,
  • - sos sojowy do smaku

Do podania:

  • - ryż jaśminowy,
  • - świeża kolendra,
  • - limonka (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na dość cienkie paski. Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć wołowinę i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).



Krok 2

Obie papryki pokroić w paski, cebulę w piórka. Czosnek obrać z łupin i rozgnieść. Zieloną papryczkę chili pokroić w plasterki.



Krok 3

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.



Krok 4

Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i papryki. Smażyć na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić sosem sojowym, a gdy odparuje, dodać czosnek. Po chwili dodać wołowinę. Smażyć 2-3 minuty, zdjąć z patelni.



Krok 5

Wołowinę z warzywami przełożyć na talerz, obok położyć ryż. Całość posypać kolendrą i pokrojoną w plasterki papryczką chili. Przed podaniem można skropić sokiem z limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.