Wołowina marynowana w paście tamaryndowej w azjatyckim stylu to idealny pomysł na obiad dla miłośników orientalnych smaków. Jeśli mięso przygotujemy dzień wcześniej, przygotowanie posiłku zajmie nam około 15 minut. Przed smażeniem warto ogrzać wołowinę do temperatury pokojowej.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na dość cienkie paski. Składniki marynaty wymieszać w misce, włożyć wołowinę i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić do zamarynowania na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc).
Obie papryki pokroić w paski, cebulę w piórka. Czosnek obrać z łupin i rozgnieść. Zieloną papryczkę chili pokroić w plasterki.
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i papryki. Smażyć na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić sosem sojowym, a gdy odparuje, dodać czosnek. Po chwili dodać wołowinę. Smażyć 2-3 minuty, zdjąć z patelni.
Wołowinę z warzywami przełożyć na talerz, obok położyć ryż. Całość posypać kolendrą i pokrojoną w plasterki papryczką chili. Przed podaniem można skropić sokiem z limonki.
Dodaj komentarz