Jagnięcina ze śliwkami

Śliwki to znakomity dodatek do mięsa jagnięcego. Danie to jest cennym źródłem niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Potrawa o wielu właściwościach zdrowotnych. Niezwykle kruche i pyszne mięso.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg jagnięciny
  • - 500 g śliwek
  • - 3 papryki chilli
  • - 1 łyżeczka cynamonu
  • - 2 goździki
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu
  • - 1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Jagnięcinę oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu, po czym kroimy na jednakowej wielkości kotlety. Kotlety ubijamy tłuczkiem, następnie smarujemy oliwą i posypujemy pieprzem. Później smażymy przez 5 minut każdą stronę.



Krok 2

Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy na połówki. Pokrojone śliwki razem z papryką chili dodajemy do garnka, gdzie dolewamy 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon oraz goździki. Śliwki dusimy pod przykryciem przez 15 minut.



Krok 3

Śliwki doprawiamy gałką muszkatołową i kładziemy na talerzu łącznie z przygotowanymi wcześniej kotletami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.