Śliwki to znakomity dodatek do mięsa jagnięcego. Danie to jest cennym źródłem niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Potrawa o wielu właściwościach zdrowotnych. Niezwykle kruche i pyszne mięso.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Jagnięcinę oczyszczamy ze zbędnego tłuszczu, po czym kroimy na jednakowej wielkości kotlety. Kotlety ubijamy tłuczkiem, następnie smarujemy oliwą i posypujemy pieprzem. Później smażymy przez 5 minut każdą stronę.
Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy na połówki. Pokrojone śliwki razem z papryką chili dodajemy do garnka, gdzie dolewamy 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon oraz goździki. Śliwki dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Śliwki doprawiamy gałką muszkatołową i kładziemy na talerzu łącznie z przygotowanymi wcześniej kotletami.
Dodaj komentarz