Knedle w gulaszu to świetna alternatywa do ziemniaków czy ryżu. Przepis jest bardzo prosty, a kluski wychodzą niezwykle miękkie i puszyste. Najlepiej smakują w gorącym gulaszu.
Sprawdzone przepisy na gulasze znajdziesz na naszej stronie.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 3
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło i ugnieć, jak kruszonkę. Dodaj mleko i wymieszaj. Wyrabiaj, aż do elastycznego ciasta. Ciasto będzie nieco grudkowate i jest to normalne.
Nakładaj ciasto dużymi łyżkami na gotujący się gulasz. Knedle powinny spocząć na warzywach i mięsie. Nic się nie stanie, jeśli będą trochę wystawać.
Gotuj bez przykrycia przez 10 min. Następnie przykryj i gotuj kolejne 10 min. Smacznego!
Dodaj komentarz