Proste knedle w gulaszu

Knedle w gulaszu to świetna alternatywa do ziemniaków czy ryżu. Przepis jest bardzo prosty, a kluski wychodzą niezwykle miękkie i puszyste. Najlepiej smakują w gorącym gulaszu.

Sprawdzone przepisy na gulasze znajdziesz na naszej stronie.

> Drobiowy gulasz

> Gulasz z bakłażana

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 3

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 łyżki masła Łaciate
  • ¾ szklanki mleka UHT Łaciate 3,2%
  • 1 ½ szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj posiekane masło i ugnieć, jak kruszonkę. Dodaj mleko i wymieszaj. Wyrabiaj, aż do elastycznego ciasta. Ciasto będzie nieco grudkowate i jest to normalne.



Krok 2

Nakładaj ciasto dużymi łyżkami na gotujący się gulasz. Knedle powinny spocząć na warzywach i mięsie. Nic się nie stanie, jeśli będą trochę wystawać.



Krok 3

Gotuj bez przykrycia przez 10 min. Następnie przykryj i gotuj kolejne 10 min. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.