Oryginalny pomysł na przygotowanie tarty z truskawkami. Prosty przepis, idealny na lato. Jeśli lubisz truskawki ten przepis jest dla Ciebie.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder i zimne masło, następnie siekamy je z mąką. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni z termoobiegiem. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki.
Na ciasto układamy płatki owsiane i na nie truskawki, zostawiając kilka centymetrów brzegów. Zawijamy boki ciasta do środka. Wkładamy ciasto do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu dekorujemy listkami np. mięty.
Dodaj komentarz