Mielona wołowina z cebulą i makaronem

Granat, czyli „rajski owoc” zawiera polifenole, które hamują powstawanie wolnych rodników. Jego dobroczynne działanie dla organizmu to powód, dla którego powinnismy na stałe wprowadzić go do naszej diety. Wołowina z granatem to świetny pomysł na wykorzystanie tego owocu.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ szklanki soku z granatu
  • 250 g makaronu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g sera żółtego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 gałązki świeżych ziół

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gutujemy al dente. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą).



Krok 2

Wołowinę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na oleju do zarumienienia.



Krok 3

Cebulę obieramy i drobno kroimy, a następnie dodajemy do mięsa wołowego i dalej smażymy do zeszklenia cebuli. Po tym czasie dolewamy sok z granatu i smażymy do czasu, aż cała ciecz odparuje.



Krok 4

Dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy. Posypujemy żółtym serem, dekorujemy ziołami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.