Nastawiamy piekarnik na 200°C. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i białe błonki. Kładziemy skórą do góry na blasze naciskając dłonią, wstawiamy do nagrzanego piekarnika (najlepiej nastawionego na funkcje "grill") i pieczemy około 20-30 minut, aż skóra będzie prawie cała czarna. Paprykę należy doglądać co kilka minut, by nie doprowadzić do ich całkowitego spalenia.
Kroimy ogórki i żółtą paprykę w kostkę. Papryczkę chili także kroimy w kostkę, ale drobniejszą.
Kiedy skóra papryki jest prawie czarna i są na niej bąble, wyjmujemy ją z pieca i zostawiamy do wystygnięcia, a następnie usuwamy przypieczoną skórkę pomagając sobie nożem.
Kaszę bulgur gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po 20 min od zagotowania wody wyciągamy z niej kaszę i odcedzamy, mieszamy z wcześniej pokrojonymi składnikami, drobno posiekanymi listkami bazylii i pietruszki, a następnie wypełniamy części papryk farszem.
Do pieczenia nadają się papryki najbardziej dorodne, czyli mocno czerwone i możliwe jak najbardziej mięsiste, nie nadają się papryki zielone i żółte - są zbyt cienkie.
Dodaj komentarz