Idealnie kremowe risotto z zielonymi szparagami, które wręcz rozpływa się w ustach... Świetna propozycja zarówno na niezobowiązujący obiad, jak i romantyczną kolację we dwoje. Do tego kieliszek wina i można poczuć się jak we Włoszech.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Wegetariańskie
Bez glutenu
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szparagi umyj, osusz i usuń twarde końce. Następnie pokrój w 3-4 cm kawałki.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj szparagi i smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Odstaw patelnię na bok.
W garnku o grubym dnie rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i zeszklij. Następnie dodaj ryż i smaż ok. 1 minutę, ciągle mieszając. Wlej wino i gotuj, aż odparuje.
Zagotuj bulion warzywny, a następnie dodaj ½ szklanki bulionu do ryżu. Poczekaj, aż ryż wchłonie płyn i dodaj kolejne ½ szklanki bulionu. Powtarzaj do momentu, aż ryż będzie al dente. Pamiętaj, że przed dolaniem kolejnej porcji płynu, poprzednia musi zostać wchłonięta.
Do garnka dodaj szparagi wraz z masłem z patelni, ¾ sera Jantar i 2 łyżki masła. Wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Przykryj garnek pokrywką i odstaw na 1-2 minuty, aby ryż odpoczął. Po tym czasie przełóż go na talerze, posyp resztą tartego sera Jantar.
Smacznego!
Dodaj komentarz