Kurczak z miodem, sosem sojowym i imbirem

Pyszny, aromatyczny kurczak z miodem, sosem sojowym i imbirem to idealna propozycja na obiad ze znajomymi lub romantyczną kolację. Nie jest trudny do przygotowania, a smakuje rewelacyjnie. To przepis, do którego się wraca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1 limonki
  • 1 papryczka chili
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki curry
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 250 g ryżu
  • 10 liści botwinki (lub szpinaku)

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ze sobą miód, sok z limonki, sos sojowy, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i przyprawy.



Krok 2

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy. Marynujemy w przygotowanym wcześniej sosie przez 1 godzinę.



Krok 3

Po tym czasie podsmażamy mięso na rozgrzanej patelni na złoto. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w plasterki chili.



Krok 4

Podajemy z ryżem i liśćmi botwinki lub szpinaku.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.