Rogaliki z makiem

Kruche rogaliki z makiem. Idealne na drugie śniadanie wraz ze szklanką mleka!

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 30

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • puszka masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy blachę i wykładamy ja papierem do pieczenia.



Krok 2

Wszystkie składniki (z wyjątkiem 1 jajka i masy makowej) wrzucamy do wysokiej miski i zagniatamy na jednolita masę. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda rozwałkowujemy na kształt koła i dzielmy na trójkąty.



Krok 3

Na brzeg każdego trójkąta nakładamy masę makową i zwijamy tak, aby uzyskać kształt rogala. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem.



Krok 4

Pieczemy 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.