Ciasto ryżowe

Proste, łatwe i zdrowe ciasto z ryżem. Idealne dla dzieci.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 200 g ryżu
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g rodzynek
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

Krok 1

Nastawić piekarnik na 180 stopni C.



Krok 2

Ryż gotujemy w mleku z połową cukru. Studzimy.



Krok 3

Białka ubijamy na sztywno. Do ryżu dodajemy cukier, żółtka oraz pianę z białek. Mieszamy na jednolitą masę, wrzucamy rodzynki oraz płatki migdałowe.



Krok 4

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej ciasto.



Krok 5

Pieczmy 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.