Brzdąc to ciasto z kremem, popularne głównie w Wielkopolsce. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 12
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę i wodę, cały czas miksując.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Przełóż ciasto i wysmaruj, wyrównując wierzch. Wstaw do piekarnika na 20 min.
Żelatynę zalej odrobiną wrzącej wody i poczekaj, aż napęcznieje.
mietankę Łaciatą ubij z cukrem białym i cukrem wanilinowym. Dodaj kakao i mieszaj. Wlej przestudzoną żelatynę i mieszaj.
Biszkopt podziel na dwie części. Jedną cześć podziel jeszcze raz na dwie części (tak, aby jedna była cieńsza). Cieńszą część ułóż w formie. Wysmaruj kremem. Następnie przykryj większą częścią biszkoptu. Również na wierzchu rozsmaruj krem. Znów ułóż biszkopt oraz na nim rozsmaruj krem. Nożem możesz zrobić wzorek – falę – oryginalną dla brzdąca. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp ciasto posiekanymi orzechami.
Dodaj komentarz