Ciasto z kremem - brzdąc

Brzdąc to ciasto z kremem, popularne głównie w Wielkopolsce. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, dlatego koniecznie go wypróbuj.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 12

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • - 3 jajka
  • - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • - 2/3 szklanki cukru
  • - 1/4 szklanki wody

Krem:

  • - 3 łyżki kakao
  • - 500 g śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • - 1/2 szklanki cukru pudru
  • - 1 łyżka żelatyny
  • - 1/3 szklanki wrzątku
  • - ulubione orzechy do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, mąkę i wodę, cały czas miksując.



Krok 2

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Przełóż ciasto i wysmaruj, wyrównując wierzch. Wstaw do piekarnika na 20 min.



Krok 3

Żelatynę zalej odrobiną wrzącej wody i poczekaj, aż napęcznieje.



Krok 4 

mietankę Łaciatą ubij z cukrem białym i cukrem wanilinowym. Dodaj kakao i mieszaj. Wlej przestudzoną żelatynę i mieszaj.



Krok 5

Biszkopt podziel na dwie części. Jedną cześć podziel jeszcze raz na dwie części (tak, aby jedna była cieńsza). Cieńszą część ułóż w formie. Wysmaruj kremem. Następnie przykryj większą częścią biszkoptu. Również na wierzchu rozsmaruj krem. Znów ułóż biszkopt oraz na nim rozsmaruj krem. Nożem możesz zrobić wzorek – falę – oryginalną dla brzdąca. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem posyp ciasto posiekanymi orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.