To przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają śniadania na słodko. Ciasto francuskie z płatkami róż doskonale sprawdzi się także do popołudniowej kawy, bez specjalnej okazji.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Z umytych owoców pozbądź się szypułek i ogonków. Owoce przekrój na połówki i włóż do miski z zimną wodą. Kiedy zmiękną, zasyp je cukrem i wymieszaj Zagotuj, następnie odstaw do wystudzenia.
Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Konfiturę przetrzyj przez sito. Ponownie zagotuj, by odparował nadmiar wody. Na koniec dodaj cytrynę.
Ciasto francuskie podziel na 4 trójkąty. Każdą część wysmaruj konfiturą, zostawiając miejsce od brzegu.
Zwiń od szerszej strony, do węższej.
Włóż do piekarnika na 190 stopni, piecz przez ok. 20 min.
Dodaj komentarz