Rogaliki z różaną konfiturą

To przepis dla wszystkich tych, którzy uwielbiają śniadania na słodko. Ciasto francuskie z płatkami róż doskonale sprawdzi się także do popołudniowej kawy, bez specjalnej okazji.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • - 500 g owoców dzikiej róży
  • - 300 g cukru
  • - 1 szklanka wody
  • - sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Z umytych owoców pozbądź się szypułek i ogonków. Owoce przekrój na połówki i włóż do miski z zimną wodą. Kiedy zmiękną, zasyp je cukrem i wymieszaj Zagotuj, następnie odstaw do wystudzenia.



Krok 2

Nastaw piekarnik na 190 stopni C. Konfiturę przetrzyj przez sito. Ponownie zagotuj, by odparował nadmiar wody. Na koniec dodaj cytrynę.



Krok 3

Ciasto francuskie podziel na 4 trójkąty. Każdą część wysmaruj konfiturą, zostawiając miejsce od brzegu.
Zwiń od szerszej strony, do węższej.



Krok 4

Włóż do piekarnika na 190 stopni, piecz przez ok. 20 min.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.