Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać i delikatnie wmieszać do ciasta (mikserem, na bardzo wolnych obrotach). Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wyłożonej papierem wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec ok. 8 minut w temperaturze 170 stopni.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, posypać wierzch cukrem i wyłożyć na kuchenną ściereczkę. Zdjąć papier i ciasto zwinąć razem ze ściereczką. Następnie odłożyć do ostudzenia.
Krem: 1/2 l śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady, może być też deserowa 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 cukry waniliowe kilka łyżek spirytusu albo rumu ulubionego alkoholu (spirytus, rum, brandy).
Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej! Śmietanę wlać do garnuszka, dodać kawałki czekolady. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Dodać cukier i alkohol. Masę należy ostudzić i chłodzić w lodówce przez kilkanaście godzin. Gęsty krem można krótko zmiksować i ewentualnie dodać do smaku trochę cukru pudru. 5.Rozwinąć roladę, posmarować kremem i ponownie zwinąć. Wierzch rolady udekorować polewa czekoladowa. Do czasu podania roladę należy przechowywać w lodówce.
Dodaj komentarz