Piernik z migdałami i skórką pomarańczową

Autor:

Śnieżynka

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 l miodu
  • 5 jajek
  • 5-10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika

Przygotowanie

Krok 1

Miód podgrzać, wlać do miksera, ucierać do ostudzenia. Miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku.



Krok 2

Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę, posiekane migdały, skórkę pomarańczową i przyprawę do pierników, wymieszać.



Krok 3

Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać.



Krok 4

Ciasto przełożyć do przygotowanej 1 dużej lub 2 foremek keksowych i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C do suchego patyczka.



Wskazówki

Taki piernik można przełożyć marmoladą.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.