Rolada biszkoptowa z kremem

Smaczna rolada idealnie pasuje do popołudniowej kawy. Jeżeli nie liczysz kalorii, musisz ją spróbować.

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 10

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • - 5 jajek
  • - 5 łyżek cukru
  • - cukier waniliowy
  • - 4 łyżki mąki pszennej
  • - łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • - 330 g Śmietanki Łaciata 30% (schłodzonej)
  • - 3 łyżeczki cukru pudru
  • - 4 łyżki kremu krówkowego
  • - 2 opak. śmietany-fix

Polewa:

  • - 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • - 2 łyżki mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1


Nastaw piekarnik na 170 stopni C. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z jednym i drugim cukrem na sztywną pianę, po czym wlej żółtka i zmiksuj do scalenia składników. Dodaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj do połączenia składników.



Krok 2

Płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta. Piecz przez 15 minut, do lekkiego zarumienienia.



Krok 3

Na upieczone, gorące ciasto połóż kuchenną ściereczkę i zwiń z nią ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier (ściereczka zostaje w środku).



Krok 4

Gdy ciasto ostygnie, zrób krem. Śmietankę Łaciatą nalej do miski, dodaj cukier puder i śmietany- fix. Ubij na sztywno. Dodaj krem krówkowy, miksuj jeszcze przez chwilę. Następnie rozwiń ciasto, usuń ściereczkę. Rozsmaruj krem jednostajnie na całym biszkopcie i zwiń całość w roladę.



Krok 5

Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, zespolić z mlekiem. Polewą obficie posmaruj roladę.
Możesz dodać też odrobinę lukru do ozdoby.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.