Mięso cielęce w czekoladzie

Mięso cielęce i czekolada to połączenie mniej znane, nie mniej jednak z pewnością godne uwagi. Charakterystyczny, delikatny smak i specyficzny, aromatyczny zapach na długo pozostaną w naszej pamięci.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa cielęcego
  • 1 czekolada
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pomarańcza
  • 2 gruszki
  • 250 ml naturalnego bulionu warzywnego

Przygotowanie

Krok 1

Do miski dolewamy oliwę, rozdrobnioną tabliczkę czekolady, miód i posiekany drobno ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać marynatę.



Krok 2

Mięso cielęce dokładnie myjemy, po czym kroimy w średniej wielkości kawałki. Kawałki mięsa dodajemy do marynaty. Całość umieszczamy w lodówce na noc. Na następny dzień mięso z marynatą dodajemy do garnka.



Krok 3

Pomarańcze i gruszki obieramy ze skórki, kroimy w średniej wielkości kostkę i mieszamy z cielęciną, a następnie zalewamy naturalnym bulionem warzywnym. Całość dusimy pod przykryciem przez 1,5 godziny.



Krok 4

Przyozdabiamy przed podaniem ulubionymi warzywami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.