Żeberka marynowane w miodzie, sosie sojowym i imbirze

5.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

4

Alergeny pokarmowe:

Gluten Soja

Składniki

Marynata:

- 4 łyżki sosu sojowego

- sok z 1 limonki

- 1 papryczka chili

- 4 cm kawałek imbiru

- 1 łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- 5 łyżek miodu

- 5 łyżek oleju

Składniki główne:

- 1 kg żeberek,

-5 liści laurowych,

- 4 kulki ziela angielskiego,

-1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1
  • Żeberka myjemy i wrzucamy do gotującej się, lekko posolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dokładnie odimbicedzamy i studzimy.
Krok 2
  • Imbir ścieramy. Papryczkę chili bardzo drobno kroimy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Krok 3
  • Żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 3 godziny.
Krok 4
  • Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (z marynatą) i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy żeberka kolejne 10 minut.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0