Żeberka marynowane w miodzie, sosie sojowym i imbirze

Żeberka marynowane w miodzie, sosie sojowym i imbirze to pyszne danie, które możemy podać zarówno na obiad, jak i w formie przekąski. To zdecydowanie jeden z tych przepisów, do których się powraca.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Marynata:

  • - 4 łyżki sosu sojowego
  • - sok z 1 limonki
  • - 1 papryczka chili
  • - 4 cm kawałek imbiru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu
  • - ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • - 5 łyżek miodu
  • - 5 łyżek oleju

Składniki główne:

  • - 1 kg żeberek,
  • -5 liści laurowych,
  • - 4 kulki ziela angielskiego,
  • -1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Krok 1

Żeberka myjemy i wrzucamy do gotującej się, lekko posolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dokładnie odimbicedzamy i studzimy.



Krok 2

Imbir ścieramy. Papryczkę chili bardzo drobno kroimy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.



Krok 3

Żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 3 godziny.



Krok 4

Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (z marynatą) i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy żeberka kolejne 10 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.