Żeberka marynowane w miodzie, sosie sojowym i imbirze to pyszne danie, które możemy podać zarówno na obiad, jak i w formie przekąski. To zdecydowanie jeden z tych przepisów, do których się powraca.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Żeberka myjemy i wrzucamy do gotującej się, lekko posolonej wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dokładnie odimbicedzamy i studzimy.
Imbir ścieramy. Papryczkę chili bardzo drobno kroimy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Żeberka dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (z marynatą) i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 190 stopni przez ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy żeberka kolejne 10 minut.
Dodaj komentarz