Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru i ponownie zmiksować. Odłożyć 3 łyżki piany, a resztę piany dodać do przygotowanej wcześniej masy, wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i odłożoną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wylać masę jasną, a nią wylać masę ciemną i równomiernie ją rozprowadzić. Trzonkiem nożna ciasto ponacinać w odstępach 0,5 - 1 cm. Należy zacząć nacinanie wzdłuż dłuższego boku blachy (tego co ma 35 cm) i od brzegu blachy do drugiego brzegu blachy bez odrywania rysować proste linie. Następnie ciasto identycznie ponacinać wzdłuż krótszego boku.
Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę jasną stronę ku górze i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku.
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietan fix i ponownie zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować kremem i ułożyć obrane mandarynki. Ciasto zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie zdjąć folię. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i posypać płatkami migdałowymi. Roladę ponownie schłodzić.
Dodaj komentarz