Rolada Huragan z całymi mandarynkami w środku

Autor:

Aneta P

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 6 jajek
  • 110 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g mleka w proszku Łaciate
  • 60 ml mleka Łaciate
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml śmietanki 30 % Łaciata
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietan-fixu
  • 4 mandarynki bez pestek
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek mleka Łaciate do polewy
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru i ponownie zmiksować. Odłożyć 3 łyżki piany, a resztę piany dodać do przygotowanej wcześniej masy, wymieszać.



Krok 2

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i odłożoną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw wylać masę jasną, a nią wylać masę ciemną i równomiernie ją rozprowadzić. Trzonkiem nożna ciasto ponacinać w odstępach 0,5 - 1 cm. Należy zacząć nacinanie wzdłuż dłuższego boku blachy (tego co ma 35 cm) i od brzegu blachy do drugiego brzegu blachy bez odrywania rysować proste linie. Następnie ciasto identycznie ponacinać wzdłuż krótszego boku.



Krok 3

Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę jasną stronę ku górze i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku.



Krok 4

Śmietanę ubić, dodać cukier puder i śmietan fix i ponownie zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować kremem i ułożyć obrane mandarynki. Ciasto zwinąć w roladę, owinąć folią aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.



Krok 5

Po tym czasie zdjąć folię. Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i posypać płatkami migdałowymi. Roladę ponownie schłodzić.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.