Rolada szpinakowa z szynką

Rolada szpinakowa to oryginalny pomysł na przekąskę imprezową. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeśli lubisz szpinak.

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 450 g mrożonego szpinaku
  • - 2 łyżeczki masła
  • - 6 jajek
  • - 150 g serka kremowego
  • - 2 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 6 plasterków szynki
  • - 2 ząbki czosnku
  • - ¼ łyżeczki soli lub do smaku
  • - 1/4 łyżeczki pieprzu lub do smaku
  • - pomidorki koktajlowe do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szpinak i podgrzewamy przez około 8 do 10 minut, aby woda odparowała. Odkładamy do lekkie przestudzenia.



Krok 2

W misce ubijamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Dodajemy szpinak i mieszamy wszystko.



Krok 3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wylewamy masę jajeczną ze szpinakiem i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Tak, aby można było łatwo odkleić ciasto od papieru. Wyjmujemy i przekładamy ciasto na papierze do pieczenia na blat. Czekamy około 4 minuty.



Krok 4

Serek śmietankowy przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, Śmietankę Łaciatą, odrobinę soli i pieprzu. Przekładamy upieczony omlet na drugą stronę na czysty papier do pieczenia. Odklejamy papier z wierzchu. Smarujemy serkiem. Układamy plastry szynki. Następnie zwijamy roladę, lekko dociskając. Taką gotową roladę owijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na około 1,5 do 2 godzin.



Krok 5


Wyjmujemy roladę i kroimy w plastry o szerokości około 1,5 cm. Podajemy z dodatkiem np. pomidorków koktajlowych.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Stokrotka

Opublikowany: 2018-02-21 21:04:00

Polecam, naprawdę dobra;-)

Załącznik 0

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.